Výroba arganového oleja v Maroku

Arganový olej potravinářský a arganový olej kosmetický je produktem, známým především v západní Evropě. V posledních letech se arganový olej objevuje ve větší míře i na pultech našich prodejců.
Objem výroby arganového oleje je omezený. Podle oficiálních údajů se vyrobí jen 4 milióny litrů arganového oleje ročně, což je zanedbatelné množství. Např. olivového oleje se vyrobí až 1,8 miliardy litrů.
Původní berberští obyvatelé Maroka, odjakživa vyráběli arganový olej ručně a používali ho k léčení, na kosmetické a potravinářské účely.
V současnosti se arganový olej získává tradiční metodou lisováním za studena na kamenných lisech, průmyslovým lisováním nebo extrakcí s případnou rafinací.
Kosmetický arganový olej se vyrábí z nepražených loupaných jader stromu argania spinosa, naproti tomu potravinářský olej se vyrábí z pražených semen. Díky tomu má kulinársky olej výraznější chuť.
Po vylisování se olej filtruje. Na počtu filtrací závisí čistota arganového olejeArganový olej může mít usazeninu, která se lehko rozmíchá, což zpravidla neznamená zhoršení kvality.


Komentáre