Kvalita a cena originálneho arganového oleja z Maroka

Strom Argania spinosa , z ktorého sa vyrába prírodný arganový olej potravinársky a arganový olej kozmetický, rastie len v juhozápadnej časti Maroka.
Strom je na zozname rastlín chránených UNESCO. Vzhľadom k tomu, že dochádza k úbytku celkovej plochy, na ktorej stromy rastú, celkový objem výroby arganového oleja je len 4 milióny litrov ročne. 


  
Na kvalitu arganového oleja vplýva viacero faktorov:
1/ V akej lokalite rastie strom argania spinosa (či pôda neobsahuje cudzorodé látky, ťažké
    kovy...)
2/ Či plody prichádzajú do styku so zvieratami ( arganový orech je vynikajúcou pochúťkou
    pre kozy, ktoré obžierajú zelenú šupku a plod následne prechádza tráviacim traktom
    zvieraťa, čo môže spôsobiť rôzne infekcie)
    
3/ Technológia výroby oleja:
    - Ručným lisovaním za studena – časovo náročná, veľmi pracná, ale z hľadiska
      kvality oleja najšetrnejšia technológia výroby – výroba 1 litra oleja trvá niekoľko dní –
      olej najvyššej kvality
    - Strojovým lisovaním – výroba 1 litra arganového oleja trvá len niekoľko hodín – kvalitný olej
    - Chemickou extrakciou – olej sa z orecha absorbuje chemickými látkami – najnižšia kvalita arganového oleja
V závislosti na technológii výroby trvá výroba 1litra arganového oleja niekoľko hodín až niekoľko dní. 
    
4/ Ako dlho sú jadrá vystavené oxidácii - berberské ženy pracne roztĺkajú orechy arganu,
    z ktorých získavajú jadrá. To, aký dlhý čas uplynie od očistenia jadra po lisovanie, je
    jedným zo základných faktorov kvality oleja. Čím dlhšie je jadro skladované, tým viac je
    vystavené pôsobeniu vzdušného kyslíka (oxidácii), dôsledkom čoho je nižšia kvalita
    výsledného produktu. Firmy, ktoré olej vyrábajú strojovým lisovaním, alebo chemickou extrakciou (popr.
    obidvoma metódami), spotrebúvajú vo výrobnom procese veľké objemy základnej
    suroviny. Aby výrobný proces nebol prerušený, musia držať jadrá na sklade v dostatočnej
    zásobe, čím sú vystavené dlhodobo oxidácii vzdušným kyslíkom.
    Navyše, vzhľadom k tomu, že čistenie jadier je pracné a časovo náročné, je bežné, že
    výrobcovia, nakupujú jadrá od externých dodávateľov. V takom prípade je veľmi ťažké
    vystopovať dobu skladovania jadier a z akej lokality pochádzajú.
  
5/ Balenie - Spotrebiteľské balenia zásadne v sklenených obaloch (potravinársky olej len
    v tmavých fľašiach, zabraňujúcich prestupu svetla).
    Náhradné balenia sa spravidla dodávajú aj v plastových obaloch, ale len s príslušnými
    certifikátmi, osvedčujúcimi vhodnosť použitia na balenie potravinárskych produktov.
    Kvalitný olej je balený len v certifikovaných obaloch od renomovaných výrobcov
    (lacné obaly bez certifikátov môžu obsahovať zdraviu škodlivé látky)
6/ Skladovanie – tovar musí byť skladovaný na vhodnom mieste (najlepšie tmavá miestnosť
    bez priameho prístupu slnečného svetla).
Enormný nárast záujmu o arganový olej v poslednom desaťročí, vedie k tomu, že výrobcovia sa v snahe uspokojiť dopyt trhu, snažia zvýšiť jeho produkciu. Tá je však limitovaná obmedzenou plochou, na ktorej strom Argania Spinosa rastie. Stále viac oleja sa získava strojovým lisovaním, popr. chemickou extrakciou. Aby výrobcovia arganový olej zbavili charakteristickej prenikavej vône, často ho tepelne upravujú. Podľa odborníkov je tepelná úprava „zabijakom kvality arganového oleja". Takýto arganový olej sa lacno predáva v bareloch a následne prelieva do spotrebiteľských obalov. Oxidácia spojená s prelievaním tiež znižuje kvalitu oleja.
Navyše, mnohí tzv.„obchodníci", sa uchyľujú k nepoctivým praktikám. Arganový olej riedia podradnými olejmi. Takýto olej, predávaný pod značkou arganového oleja nemá účinky deklarované na obale, dokonca môže byť škodlivý a spôsobiť aj prípadné zdravotné komplikácie.
Je smutné, že takýto olej sa nelegálne dostáva aj do Európy.

Naším dodávateľom je rodinná firma, ktorá má výrobu arganového oleja precízne organizovanú. Každý krok výrobného procesu osobne kontroluje jeden z členov rodiny. Lokality, kde rastie strom Argania Spinosa sú oplotené, čo zabraňuje prístupu kôz k stromom. Jadrá arganu sú ihneď po očistení triedené a následne lisované za studena, aby sa zamedzilo oxidácii vzdušným kyslíkom. Olej je niekoľkokrát filtrovaný, aby mal požadovanú čírosť. Na balenie sa používajú sklenené fľaše s príslušnými certifikátmi. Väčšie objemy sú plnené do plastových obalov s certifikátmi osvedčujúcimi vhodnosť použitia v potravinárskom priemysle.

    
Olej sa vyrába na objednávku, čiže je dodávaný čerstvý po vylisovaní. Jedná sa o skutočný extra panenský, 100% Bio organický produkt, vyrábaný bez chemických prísad a tepelných úprav.
Sociálny program, na ktorý náš dodávateľ kladie veľký dôraz, je podporovaný nadáciou Monackého kniežaťa Alberta, ktorý túto firmu aj niekoľkokrát osobne navštívil.
O spoľahlivosti výrobcu svedčí aj fakt, že arganový olej dodáva do celého sveta, napr: krajiny EU, USA, Kanada, Japonsko, Austrália, Nový Zéland, Brazília, Čína, India, Saudská Arábia.......
V každej z týchto krajín musí olej pred uvedením na trh, prejsť laboratórnymi rozbormi.
Podobne aj naša firma musí pred uvedením arganového oleja na trh zabezpečiť príslušné kontroly a laboratórne rozbory, kde sa potvrdia deklarované hodnoty účinných látok a taktiež to, že produkt neobsahuje škodlivé látky. Až na základe laboratórnych rozborov vydajú kontrolné orgány pokyn príslušnému colnému úradu na prepustenie arganového oleja do obehu na vnútornom trhu a trhoch EU. Navyše olej musí byť skladovaný v sklade spĺňajúcom predpísané parametre.
Každý dovozca musí byť zaregistrovaný a dodržiavať zákonom stanovené parametre.
Napr. čo sa týka potravinárskeho arganového oleja, v Európe je schválených len niekoľko firiem, ktoré sú oprávnené tento olej dodávať.
 
ODPORÚČAME:
Konzumujte len za studena lisovaný arganový olej, tepelne nespracovaný, nevystavený dlhodobo pôsobeniu slnečného žiarenia, ani vzdušného kyslíka !!!

    
1/ Vôňa:
Arganový olej s nepríjemnou ostrou vôňou bol vyrobený z jadier, ktoré pravdepodobne prešli tráviacim traktom kôz – môže obsahovať rôzne infekcie a zrejme málokto, by chcel takýto olej používať na pleť.
Na druhej strane arganový olej bez vône je veľmi podozrivý. Môže byť riedený, alebo strojovo vyrobený. Jeho typická jemná vôňa, bola pravdepodobne odstránená tepelnou úpravou, tzv. deodorizáciou (olej sa zohrieva na vysoké teploty až do 200 °C na 30 – 60 minút), čo je jeden z najdeštruktívnejších zásahov do kvality oleja. Čistý, tepelne neupravený arganový olej má zvláštnu vôňu. Nie každému sa v prvom momente páči. Dôležité je, že po aplikácii sa rýchlo vstrebáva, vôňa sa stráca a pokožka pociťuje takmer zázračné účinky arganového oleja.
2/ Štruktúra, vzhľad:
Pravý arganový olej má jemný, zamatovo - hodvábny vzhľad. Po nanesení na pokožku, nepôsobí slizko, lepkavo, alebo vodovo. Nesmie páliť, alebo svrbieť. Pôsobí upokojujúco, rýchlo sa vstrebáva a nezanecháva pocit mastnoty.
3/ Balenie:
Kvalitný arganový olej v spotrebiteľskom balení (napr. 30, 50, 100, 250ml), balí každý seriózny výrobca do sklenených fliaš. Potravinársky musí byť balený do tmavých fliaš, aby sa zabránilo prestupu svetla cez priezračné sklo a následnému zníženiu kvalitu oleja.
4/ Usadenina:
Pravý arganový olej môže mať drobnú usadeninu na dne, ktorá vyzerá ako kal. Je to znak organického produktu (podobne ako v jablkovej šťave je na dne usadenina). Viacnásobným filtrovaním môže byť olej usadeniny zbavený.
5/ Cena:
Výroba kvalitného čistého arganového oleja je náročná na čas, vynaloženú námahu aj na spotrebu suroviny. Pre ilustráciu z jedného stromu sa získa cca 30kg plodov, ktoré postačujú na vylisovanie 1kg 100% arganového oleja. Ročná produkcia oleja je limitovaná obmedzenou plochou, na ktorej stromy Argania Spinosa rastú (cca 4 milióny litrov ročne). Tieto faktory sa prejavujú aj vo vyššej nákupnej cene arganového oleja.
S rastúcou popularitou arganového oleja stúpa aj počet predajcov. Všetci deklarujú, že ponúkajú „čistý arganový olej". Ceny sú však veľmi rozdielne. Je jasné, že skutočný čistý, tepelne neupravený, panenský arganový olej, lisovaný za studena nemôže byť lacný (napr. 100ml za 10 - 20 EUR). 


  
Pozn:.
Na trhu je možné kúpiť olej od 10 EUR – 30 EUR v závislosti od balenia a kvality.
Kvalitný neriedený, za studena lisovaný arganový olej potravinársky 250 ml:
cca 25 – 30 EUR
Kvalitný neriedený, za studena lisovaný arganový olej kozmetický 100 ml:
cca 25 – 30 EUR

Olej sa vynikajúco vstrebáva a nezanecháva pocit mastnoty. Na pokožku sa aplikuje len niekoľko kvapiek, takže v závislosti od aplikovaného množstva vydrží aj niekoľko mesiacov.

V tomto prípade je namieste príslovie:
„Nie som taký bohatý, aby som kupoval lacné veci"

Niekoľko EUR navyše za čistý, prírodný, neriedený, tepelne neupravený arganový olej sa vráti v nižšej spotrebe a najmä v úžasných účinkoch na pleť a zdravie.

Nakoniec, s používaním „lacných produktov" (napr. soľ z Poľska, mäsové produkty s upravenými zárukami z Maďarska, pančovaný alkohol z Česka.........) máme dosť skúseností.

Komentáre